
Mennesker er vanedyr. Vi liker forutsigbarhet, rutiner og gjenkjennelige rammer. Det handler ikke bare om personlighet eller livsstil – det er også forankret i hvordan hjernen vår fungerer. Derfor kan selv små endringer i hverdagsrutiner kreve overraskende mye motivasjon og mental energi. Det er faktisk ganske vanlig at noe så enkelt som å begynne med tanntråd kan ta uker eller måneder før det blir en fast vane.
Motivasjon er en kompleks prosess. Det hjelper sjelden å bare bestemme seg for at "på mandag skal alt bli annerledes". Endring krever ikke bare vilje, men også innsikt, planlegging og utholdenhet. Og ikke minst: det krever at man vet hvorfor man vil endre noe. Motivasjon er ofte det limet som holder oss gående når noe er krevende – og denne motivasjonen kan svinge mye underveis.
Det er enklere å motivere seg for noe man ønsker å oppnå, enn for noe man forsøker å unngå. Den ene typen motivasjon er knyttet til egne verdier, indre driv og ønsket om positiv utvikling. Den andre handler ofte om frykt, ytre press og negative konsekvenser – og kan bli utmattende over tid.
Denne problemstillingen går ofte igjen i samtaler mellom psykologer og kvinner med PCOS (polycystisk ovariesyndrom). For mange med denne diagnosen er trening og kosthold anbefalt både som forebygging og behandling. Det kan gi helsegevinster og bidra til økt velvære. Samtidig opplever mange at dette helsearbeidet etter hvert får en undertone av kamp – kampen mot vektoppgang, mot symptomer, mot skuffelser. Og da er det lett at motivasjonen svekkes.
PCOS tar allerede mye plass i livet for mange. Å i tillegg skulle bygge nye vaner for kosthold og fysisk aktivitet, krever både forståelse og støtte. Psykologer ved Klinikk Partum møter ofte kvinner som stiller høye krav til seg selv, men som føler at de stadig "mislykkes". Ofte handler det ikke om mangel på viljestyrke, men om et behov for å skifte fokus: fra hva man prøver å unngå, til hva man faktisk ønsker å skape mer av i livet sitt.
Tips for å bygge gode vaner – og beholde dem:
-
Sett mål knyttet til helse og livskvalitet, ikke bare vekt. Helse handler om mer enn tall på en vekt – tenk helhet.
-
Tenk konkret og realistisk: Del målene inn i kortsiktige og langsiktige mål. Hva vil du få til denne uken? Denne måneden?
-
Lag en plan: Sett opp en ukeplan for trening og aktivitet. Når det er skrevet ned, blir det lettere å forplikte seg.
-
Fokuser på hva du skal spise, ikke på hva du ikke «får lov» til. En positiv tilnærming til kosthold gir større handlingsrom.
-
Husk at pauser ikke betyr nederlag. Lange perioder uten fokus på kosthold eller trening betyr ikke at du har feilet – bare at du har hatt en pause. Du kan alltid begynne igjen.
-
Gi deg selv ros for innsatsen – ikke bare resultatet. Vær raus med deg selv. Du gjør en innsats under krevende vilkår, og det er i seg selv noe å være stolt av.
Endring tar tid – og det er helt normalt at motivasjonen svinger underveis. Hos Klinikk Partum ønsker vi å støtte kvinner med PCOS i å finne balanse, mestring og indre drivkraft. Veien mot gode vaner handler ikke om å presse seg selv til perfeksjon, men om å bygge noe som kan vare – med raushet og respekt for hvor man starter.