Å føde igjen etter en tidligere negativ eller traumatisk fødselsopplevelse
![]() |
Ingvill Øvsthus er psykolog og grunnlegger av Klinikk Partum. |
Les mer om Ingvill |
av Ingvill Øvsthus
Som psykolog har jeg fulgt mange gravide kvinner og par gjennom samtaler og kurs jeg har holdt. For en god del av disse har et viktig tema vært hvordan best forberede seg til å føde igjen når forrige fødsel ble en veldig vanskelig opplevelse.
Jeg har selv vært der. Fødselen av mitt andre barn preget meg negativ i lang tid etterpå og påvirket meg da jeg skulle forberede meg til å føde igjen.
I denne teksten har jeg lyst til å dele mine råd til deg som er gravid og kjenner at den forrige fødselen preger deg veldig. Det er et stort tema, men jeg håper disse stegene kan fungere som en start på en prosess med forberedelse. Og hvis du ikke er gravid nå, så håper jeg mine råd kan hjelpe deg å finne en trygghet i at det finnes mye du kan gjøre underveis i svangerskapet når den tid kommer.
Jeg tenkte nå å dele stegene jeg følger i terapi og på kurs slik at du kan få et inntrykk av hva du kan gjøre for å få det lettere.
1. Start med å gi deg selv forståelse og omtanke
Kvinner med fødselsangst kan oppleve å bli møtt med bagatellisering. Både folk flest og helsepersonell kan ha vanskelig for å forstå. Dette kan handle om manglende kunnskap, men også kan det skyldes det jeg vil beskrive som kvinnefiendtlige holdninger der de psykologiske sidene ved graviditet og fødsel blir bagatellisert.
Men for at du skal få en god forberedelsesprosess frem mot fødsel, så er det viktig at du gir deg selv gode tanker.
For du er ikke alene og du er ikke unormal!
Flere tusen kvinner i Norge hvert år opplever fødselen sin som så psykisk krevende at de får traumesymptomer i etterkant.
Å oppleve medisinske komplikasjoner øker sannsynligheten for at fødselsopplevelsen blir negativ eller traumatisk, men det trenger ikke være slik. Det er din subjektive opplevelse som avgjør. Du kan altså ha en medisinsk sett normal fødsel og likevel sitte igjen med krevende tanker, følelser og minner.
Det kan for eksempel handle om at du følte deg overveldet av smerte og frykt, ble krenket eller ikke møtt med omsorg fra helsepersonell, fikk panikk, opplevde skremmende komplikasjoner eller føler at fødselen ikke ble slik du ønsket på andre måter.
2. Gi plass til din forrige fødsel
Vonde opplevelser er vanskelige å tenke på og vi vil helst få det bort. Men opplevelsen ligger i deg uansett og min erfaring er at det er viktig å få bearbeidet det du har med deg for å skape plass i deg selv til forberedelse mot en ny og annerledes neste fødsel.Bearbeiding kan gjøres på ulike måter. Snakk, skriv, se på bilder, hent frem den første lille bodyen – gjør noe som fører til at følelsene kommer, åpne opp for dem og la de bølge gjennom deg.
Ofte så tenker vi at vi har snakket nok om en krevende opplevelse, men så har vi egentlig kun holdt oss på overflaten av det hele. Eller vi har snakket en del, men så runder vi av når vi kommer til det som kjennes vondt fordi det blir skummelt å gå inn i.
Når vi bearbeider, så er det viktig å gå noen nivå ned i opplevelsen. Hvordan var det å være deg? Hva tenkte du underveis? Hva følte du? Hvilke øyeblikk husker du best? Hva har det du opplevde gjort med deg? Og når vi går inn i dette, så trenger vi å tørre å ta i mot det som kommer av følelser, minner, tanker og kroppslige reaksjoner. For på den måten får vi prosessert det hele, blir mindre redd for minnene, kan forstå mer av hvordan det preger oss og opplevelsen kan lettere lagres blant andre minner vi har med oss i vår livshistorie.
Et bilde på dette kan være at vi tar av plasteret, ser på såret og renser det slik at det lettere gror.
3. Utforsk den forrige fødselsopplevelse – hva forteller den deg?
I alt du bærer med deg fra forrige fødsel, så ligger det mye informasjon om hva som blir viktig fremover. Når du tenker på å føde igjen, hva skjer i deg? Hva blir du opptatt av? Hva bekymrer deg? Hva blir viktig for deg under neste fødsel? Og hva trenger du for å kunne føle deg mer trygg på å skulle føde igjen?
4. Lag din mestringsplan
Hva ønsker du å fylle verktøykassa di med slik at du kan finne ro nå i svangerskapet og ikke kjenne på fødselsangsten så mye? Og hvilke verktøy vil du ha med deg inn i fødselen slik at du har gode emosjonelle, praktiske og kroppslige mestringsstrategier klar?
5. Ta vare på deg selv i graviditeten
Å være gravid kan være fysisk og psykisk krevende – og særlig gjelder det hvis du bærer på vonde minner og krevende bekymringer. Husk på at dette tar krefter og at det er ekstra viktig at du tar vare på deg selv – og blir tatt vare på av de du har rundt deg. Prøv å demp stress, gi deg selv påfyll, legg til rette for hvile og vær grei med deg selv i både tanker og handling.
Hvis du ønsker støtte i disse prosessene, så vil kurset Min fødsel | Føde igjen passe for deg.
Her hjelper jeg deg å forstå og bearbeide fødselsopplevelsen din slik at den ikke preger deg for sterkt i svangerskapet og under selve fødselen. Jeg hjelper deg å finne ut hva som blir viktig for deg for å få en ny og annerledes fødselsopplevelse. Du får tilgang til masse viktig kunnskap og gode verktøy slik at du har mye å støtte deg på under den kommende fødselen.
Min fødsel | Føde igjen vil også være til hjelp for deg ikke tør å bli gravid igjen på grunn av den forrige fødselen.
Som deltaker på Min fødsel, så får du rabatt på samtaler med flere av psykologene i Klinikk Partum. Ellen Risanger og Christine Thorsby er begge ekstra opptatt av fødsel, så jeg kan varmt anbefale å ta kontakt med en av de hvis du ønsker hjelp og støtte.