Hvordan være en god partner når den den andre er rammet av fødselsdepresjon?
Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler |
Les mer om Kristin |
av Kristin Ragnarsdottir
Et tungt mørke kan legge seg over hvem som helst – og begge parter i et forhold som nylig er blitt foreldre kan oppleve å utvikle en fødselsdepresjon. Det rammer imidlertid oftest den som har født. Forskning viser at så mange som 10-15% av fødende får fødselsdepresjon. Noen forstår hva som er på ferde raskt, mens andre forstår det først en god stund etterpå.
Fødselsdepresjonens uttrykk varierer fra person til person, men kjennetegnes ofte av mye tristhet, sinne/irritasjon og/eller flathet i følelsene. Mange strever også med å knytte seg følelsesmessig til babyen og føler mye skam som følge av det. Andre symptomer kan være at man ikke får sove selv om man har mulighet, endrer appetitt, intense negative tanker om seg selv, selvskading og selvmordstanker.
Som partner ser man kanskje at den andre synker ned i mørket, og opplever at gode ord og oppmuntringer ikke når inn. For mange er det ikke løsninger og lovnader om bedre tider, barnefri eller en jentekveld som hjelper mest å få høre (selv om det sikkert ikke skader å foreslå disse tingene).
Mitt første råd er derfor å lytte. Og da mener jeg virkelig lytte. Hvis du skal si noe; la det være oppmuntringer til å fortelle mer, at partneren din føle at hen ikke er alene og at du er der uansett hva. Ta imot det som kommer og si ting som "Jeg forstår", "Jeg hører deg", "Så tungt dette er for deg" eller "Jeg støtter deg uansett". Skammen over å ikke være en lykkelig nybakt mor, å ikke elske å ha barnet sitt inntil seg, å ikke mestre og å ikke svare til det man opplever at forventningene er - er ofte det verste.
Mange opplever at ensomhet og å føle seg isolert eller fjern fra andre er en tung del av en fødselsdepresjon. Å vite at man har noen som virkelig forstår hvordan du har det og som elsker deg uansett er noe av den beste medisinen man da kan få. Du som partner trenger ikke ha løsningen eller fasiten, men så lenge du kan gi partneren din en følelse av at du er der - lyttende og støttende, heiagjeng og kjærlighetstank - så er du en del av løsningen.
Dersom du ser behovet kan du også være den som foreslår eller organiserer at partneren din får en profesjonell å snakke med. Vi i Klinikk Partum står klare til å ta imot deg og din partner, hver for dere eller sammen.