Blogg

photo-1502663071666-a02ff307a922

Forventninger til sped- og småbarnstid

Vi har alle forventninger til hvordan det vil bli å få barn. Noen er tydelige for oss, mens andre kanskje er mer ubevisste. Hva påvirker forventningene våre til denne tida og hvordan kan man jobbe med forventningsavklaring underveis i svangerskapet til blivende foreldre?

Det er grensesprengende å bli foreldre, det er en overgang i livet som er helt naturlig, men samtidig så krevende.

Et svangerskap innebærer en omstillingsprosess, både når det gjelder kropp, men også den mentale og psykiske …

Les mer ...

photo-1454874697844-a1db1e1655a0

Ufrivillig barnlaus

Ufrivillig. Barnlaus. To ord som er meir enn nok i seg sjølv. Og som vert nesten for alt for mykje dersom dei står etter kvarandre. Ufrivillig barnlaus.

At noko er ufrivillig seier jo alt. Det er noko ein ikkje styrer sjølv, det er noko som ligg utanfor vår kontroll. Og på den måten er det jo ikkje så mykje å gjere. Men det ligg i vår natur å både kjempe, og håpe.

I møte med ufrivillig barnlaushet vert håpet ofte lagt til medisinsk vitenskap. Og vitenskapen er komen langt knytta til ulike form…

Les mer ...

photo-1476782916354-326ab24c93df

Er depresjon normalt?

Eg snakka med ein klok, og litt fortvila mamma, her ein dag. Og vi snakka ein del om normalisering. Og det har eg tenkt ein del på i etterkant.

Eg er veldig glad i å normalisere. Eg tenkjer det er ein viktig del av min jobb, å bruke kunnskapen eg har om korleis mennesket fungerer slik at andre som treng det får vite litt meir. Spesielt om å streve på område som er både normalt og gjenkjennelig. Og eg er veldig glad for at vi i Noreg meir og meir har ein heilthetleg forståelse for dette strevet,…

Les mer ...

photo-1470116945706-e6bf5d5a53ca

Oxytocin under fødselen

Margareta Brodèn har beskrevet graviditeten som en viktig overgangsperiode i livet, og fødselen som noe ukjent, ukontrollerbart, uunngåelig og uforutsigbart. Å føde er noe veldig kroppslig og intuitivt. Hver fødsel er unik, og du kan ikke vite hvordan din fødsel vil bli. Samtidig opplever veldig mange at det å forberede seg til fødselen kan bidra til en bedre fødselsopplevelse. Noe av det mest interessante jeg lærte i mine egne fødselsforberedelser var hva som skjer med hormonene i kvinnekroppen…

Les mer ...

Hva hjelper mot fødselsangst?

Å være engstelig for fødselen er helt normalt både for gravide og deres partnere. Faktisk regner man med at 5-10% av alle gravide har alvorlig fødselsangst, og enda flere har en frykt for fødselen uten at den er så alvorlig at den kan kjennetegnes som angst. Det finnes mye du kan gjøre for å jobbe med egen engstelse, og for å øke følelsen av kontroll, trygghet og selvtillit under fødselen. Noen strategier som kan redusere angsten er å lære mer om hva som skjer i kroppen under fødselen og hva du …

Les mer ...

photo-1620031617260-17c8e579775f

PCOS, motivasjon, trening og kosthold

Vi menneske er vanedyr, og vi likar at det meste foregår sånn nokon lunde på same måte det meste av tida. Dette skyldes ganske kompliserte prosessar inni oss. Men vi veit alle korleis det kjennes ut å ville ha ting på ca same måte kvar gong. Så kva skjer då når vi skal endre noko ved desse vanane? I praksis betyr desse kompliserte prosessane at ofte treng ein litt ekstra motivasjon for å gå i gong med noko krevande, kontra noko lett. Det er ikkje så uventa. Og det å endre noko, det er nokså krev…

Les mer ...

photo-1628440501245-393606514a9e

Perfeksjonisme i svangerskapet

Som gravid eller nybakt mamma, kan man kjenne på forventninger fra venner og bekjente, samfunnet, sosiale medier og helsevesenet til hvordan graviditet og spedbarnstid skal være. Man kan kjenne på et press til å gjøre alt riktig og være den «perfekte» mammaen, allerede fra dag èn.

Men finnes egentlig den perfekte mammaen?

Det er jo ikke rart at man blir overveldet når det blir kastet etter en: «dette må du spise mer av», «få nok søvn, hvile og fysisk aktivitet», «stå i jobb så lenge som mulig»…

Les mer ...

photo-1625234309791-999b645b73e7

Ammepress

Etter at baby er født, så får brystene våre plutselig en ny funksjon som ikke alltid er like enkel å skjønne seg på. Det kan være uendelig fantastisk og fint – og uendelig overveldende og vanskelig – på en og samme tid. Man kan ofte tenke at amming kommer veldig naturlig, og derfor vil det ikke bli et problem. Samtidig er det en forventing om å mestre amming.

Dessverre så assosierer mange det å amme med å vær en god mor. Og det er kanskje ikke så rart? Da amming representerer et kulturelt fenom…

Les mer ...

Å føde igjen etter en tidligere negativ eller traumatisk fødselsopplevelse

Bilde Ingvill

Ingvill Øvsthus er psykolog og grunnlegger av Klinikk Partum.

Les mer om Ingvill

av Ingvill Øvsthus

Som psykolog har jeg fulgt mange gravide kvinner og par gjennom samtaler og kurs jeg har holdt. For en god del av disse har et viktig tema vært hvordan best forberede seg til å føde igjen når forrige fødsel ble en veldig vanskelig opplevelse.

Jeg har selv vært der. Fødselen av mitt andre barn preget meg negativ i lang tid etterpå og påvirket meg da jeg skulle forbered…

Les mer ...

Hva er fødselsdepresjon?

Bilde Ingvill

Ingvill er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler for eksisterende kunder

Les mer om Ingvill

av Ingvill Øvsthus

Fødselsdepresjon er egentlig en samlebetegnelse for depresjon under eller etter graviditeten. Mange av de som opplever fødselsdepresjon etter fødselen hadde det også krevende i svangerskapet.

Som gravid og nybakt mor kan man kjenne seg ekstra følelsesmessig sensitiv. Det er en spesiell og intens periode naturen hvor vi i tillegg t…

Les mer ...

Forholdet til egen mor i graviditet og spedbarnstid

Bilde Ingvill

Ingvill er grunnleggeren av Klinikk Partum.

Les mer om Ingvill

av Ingvill Øvsthus

Å bære frem, føde og ta vare på et lite menneske innebærer store fysiske prosesser, men også store psykologiske prosesser.

Når vi er på vei til å bli mamma eller nettopp har blitt det, så kan relasjonene våre til andre bli mer viktige for oss på godt og på vondt.

Og særlig kan vi merke det når det gjelder forholdet til vår egen mamma.

Svangerskap og spedbarnstid kan være som et…

Les mer ...

Hva er skadelig for parforholdet?

Kristin side

Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler

Les mer om Kristin

av Kristin Ragnarsdottir

En av verdens mest kjente forskere på parforhold, John Gottman, har funnet fire ulike atferder som er spesielt skadelig innad i et parforhold. 

 

1. Kritikk

Kritikk er annerledes enn en konstruktiv tilbakemelding eller å si ifra om et behov. Kritikk er et angrep på partneren din og hens karakter. For eksemp…

Les mer ...

Hvordan være en god partner når den den andre er rammet av fødselsdepresjon?

Kristin side

Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler

Les mer om Kristin

av Kristin Ragnarsdottir

Et tungt mørke kan legge seg over hvem som helst – og begge parter i et forhold som nylig er blitt foreldre kan oppleve å utvikle en fødselsdepresjon. Det rammer imidlertid oftest den som har født. Forskning viser at så mange som 10-15% av fødende får fødselsdepresjon. Noen forstår hva som er på ferde raskt, men…

Les mer ...

Mer aksept og inkludering for LHBT+ -familier!

Kristin side

Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler

Les mer om Kristin

av Kristin Ragnarsdottir

- Denne teksten er skrevet av en småbarnsmor, som mange andre småbarnsmødre er sent ute til det meste. Happy Pride! 

Forrige helg feiret store deler av den vestlige verden Pride, også Oslo. Pride arrangerer vi for å feire kjærlighet og mangfold. Vi feirer Pride også for å minne oss om at LHBT+ -personer fortsat…

Les mer ...

Seierens melankoli

Anne 2 - croppet

Anne Stilloff er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr kontorsamtaler på Jessheim

Les mer om Anne

av Anne Stilloff

Mange par som har strevd med å bli gravide og endelig har lykkes, har opplevd en forventning fra omgivelsene om å være ekstra lykkelige. Lykkelige som gravide selv om graviditeten kan ha vært krevende. Lykkelig som nybakte foreldre selv om hverdagen har blitt kaotisk og det kan ha oppstått ekstra utfordringer som for eksempel kolikk. De kan også…

Les mer ...

Utdrivningsrefleksen og amming

Helle

Helle Størseth Marcinko er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler.

Les mer om Helle

av Helle Størseth Marcinko

Sugetak, brystvorter, ammeinnlegg, purelan, amme-bh, smerter, stress og kos.

Amming handler mye om praktiske ting, som sugetak og brystvorter, men det som kanskje er mindre kjent, er at det også er mye psykologiske prosesser som spiller inn når man ammer, og som man kan forsøke å bli bevisst på.

En av de prosessene som kan være ny…

Les mer ...

Når forholdet blir en konkurranse om hvem som er mest sliten

Kristin side

Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler

Les mer om Kristin

av Kristin Ragnarsdottir

Å få barn er ganske ressurskrevende. Og da mener jeg ikke først og fremst økonomisk, men menneskelige ressurser som søvn, humør, blod, svette, tårer, tid og kroppskontakt. Barnet konkurrerer om disse ressursene, og pleier ofte å vinne. Det er helt naturlig at vi prioriterer barnas behov foran våre personlige og …

Les mer ...

Når sex etter fødsel blir vanskelig

Kristin side

Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler

Les mer om Kristin

av Kristin Ragnarsdottir

Kvinner har rett på en gratis kontroll hos fastlege eller jordmor etter fødsel. Denne kalles ofte seksukerskontrollen, for etter seks uker har livmoren gått tilbake til nesten normal størrelse, man er ofte ferdig med blødningen og kanskje vent seg litt til den nye tilværelsen. På denne kontrollen er det vanlig å…

Les mer ...

Åpenhet om vulvasmerter i parforhold

received_968860794070677

Helle Størseth Marcinko er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler.

Les mer om Helle

av Helle Størseth Marcinko

Vulvodyni er en av de vanligste kvinnelidelsene, og rammer mellom 7-28 % av unge kvinner. Det er en tilstand med vedvarende ubehag, smerter eller brenning i kvinnens kjønnsorgan, der det ikke finnes tegn til annen sykdom eller årsak.

Da vulvodyni er en kvinnelidelse er det tradisjonelt sett på som noe kvinnen selv må jobbe med for …

Les mer ...

Selvhjelpsbøker - en kortvarig lykke? (eller hvorfor gå til psykolog)

IMG_3487

Christine Jegstad Thorsby​ er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og kontorsamtaler i Asker.

Les mer om Christine

av Christine Jegstad Thorsby

Har du selvhjelpsbøker i bokhylla? Det har jeg. Jeg har flere, men ikke så mange at det er pinlig. Ikke så mange at andre skal lure på om jeg ikke klarer å fikse livet selv. Jeg elsker å kjøpe selvhjelpsbøker. Særlig på salg. Da har jeg sluppet å bruke en liten formue på de i tillegg. De blir neste…

Les mer ...

Livet - Å vasse i usikkerhet

Lene FB_IMG_1670442563336

Lene Walderhaug er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler

Les mer om Lene

av Lene Walderhaug

I noen situasjoner og livsfaser blir vi tett på livets store spørsmål og vi kommer nært på hva som virkelig betyr noe og er verdifullt for oss. Mange opplever at fasen rundt svangerskap, fødsel og ikke minst barseltid er en slik fase. Både mødre og fedre opplever kanskje kontakt med intens mening og en sterk følelse av kjærlighet og beskyttertrang ov…

Les mer ...

Barseltårer

Bilde Ingvill

Ingvill Øvsthus er psykolog og grunnlegger av Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler til eksisterende klienter.

Les mer om Ingvill

av Ingvill Øvsthis

Barseltårer – når kroppen skrur krana på fullt og følelsene renner ut i strie strømmer! Mange av oss opplever en sterk følelsesmessig reaksjon noen dager etter fødselen. Det er en helt naturlig og vanlig reaksjon, men kan være litt overveldende for en selv og for de vi har rundt oss. Plutselig kan vi føle oss veld…

Les mer ...